شاید در ابتدا فکر کنید که پاسخ این سوال کمی تخصصی هست و یک باریستا پاسخ این سوال را به خوبی میداند اما باید بدانید که شما هم میتوانید به اندازه یک باریستا اطلاعات داشته باشید کافی است که در کنار مطالعه این مقاله، از بخش مقالات مقاله "راهنمای خرید پودر و دان قهوه" را هم مطالعه کنید.
با توجه به هدف اوسکافه که ارائه اطلاعات کامل جهت آشنایی شما با انواع قهوه، خرید قهوه با کیفیت و مرغوب، طرز تهیه قهوه و موارد این چنینی است ما در این مقاله به معرفی انواع قهوههایی که در منوی کافهها وجود دارد پرداختهایم. با ما همراه باشید.
آمریکانو
پیدایش این قهوه به جنگ جهانی دوم بر میگردد. در آن دوره سربازان آمریکایی برای صرفه جویی در مصرف قهوه به فنجان قهوه اسپرسو خود کمی آب جوش اضافه میکردند تا حجم نوشیدنی افزایش یابد. پس از جنگ و برگشت سربازان به خانههای خود این سبک قهوه به شهرهای آمریکا راه یافت و به دلیل استقبال سربازان از این نوشیدنی کم کم باریستاها در کافههای جای این قهوه را باز کردند و اکنون در همه جای دنیا این سبک قهوه با نام امریکانو شناخته میشود.
طرز تهیه قهوه آمریکانو
برای تهیه قهوه امریکانو کافی است ابتدا شما یک قهوه اسپرسو با هر یک از روشهایی که دوست دارید (استفاده از موکاپات و یا استفاده از دستگاه قهوه ساز) تهیه کنید سپس به اندازه هر شات اسپرسو دو شات آب جوش در دمای 75 تا 80 درجه سانتیگراد به آن اضافه شود. به همین سادگی شما یک قهوه امریکانو تهیه کردهاید.
قهوه امریکانو، قهوه اسپرسویی است که به آن آب اضافه شده است.
اگر برای امریکانو از دابل اسپرسو (دو شات قهوه اسپرسو) استفاده میکنید لازم است چهار شات آب جوش به اسپرسو اضافه کنید تا امریکانو بهتری داشته باشید.
برای آموزش درست کردن قهوه اسپرسو برای امریکانو مقاله "طرز تهیه انواع قهوه اسپرسو، کاپوچینو و لته با دستگاه قهوه ساز" را مطالعه نمایید.
برای آموزش درست کردن قهوه فرانسه و ترک مقاله "طرز تهیه قهوه فرانسه، قهوه ترک و قهوه اسپرسو" را مطالعه کنید.
کاپوچینو
یکی از محبوبترین قهوههای دنیا کاپوچینو است. کاپوچینو یکی از قهوههای تخصصی باریستاهای ایتالیایی است و اولین بار در ایتالیا این قهوه ابداع شد.
کاپوچینو و بسیاری دیگر از قهوههایی که در این مقاله به شما معرفی میکنیم بر پایه اسپرسو است یعنی برای درست کردن آنها ابتدا باید قهوه اسپرسو خود را به یکی از روشهای استفاده از موکاپات یا استفاده از دستگاه اسپرسوساز درست کرده باشید سپس براساس ترکیباتی که به اسپرسو اضافه میکنید نوشیدنی جدید تهیه میشود.
فرق لاته (لته) با کاپوچینو
در ابتدا اجازه دهید تفاوت و فرق بین کاپوچینو و لاته (لته) را برای شما بیان کنیم.
کاپوچینو و لاته بسیار شبیه هم هستند و بسیار مشاهده شده است که برخی باریستاهای کافهها هم این دو نوع قهوه را کاملا مشابه هم درست میکنند. اما این دو قهوه بر اساس نوع لایههای بکار رفته در آن از هم تفکیک میشوند.
لایههای کاپوچینو
کاپوچینو از سه لایه تشکیل میشود. لایهی اول یک شات قهوه اسپرسو است. لایهی دوم یک شات شیر جوشیده و لایهی سوم و آخر یک شات شیر کف کرده به صورت فوم است.
روش تهیه کاپوچینو
برای درست کردن قهوه کاپوچینو ابتدا قهوه اسپرسو را با موکاپات و یا دستگاه اسپرسوساز درست کنید سپس به میزان قهوه اسپرسو شیر گرم شده به آن اضافه کنید و در نهایت به میزان قهوه اسپرسو و شیر گرم شده فوم به آن اضافه کنید.
میزان بکار رفته شده قهوه اسپرسو، شیر گرم شده و فوم شیر در کاپوچینو برابر است.
گاهی برای خوش عطر و خوش طعم شدن کاپوچینو به آن دارچین و شکلات رنده شده هم اضافه میکنند.
لاته چیست؟
لاته همانند کاپوچینو و امریکانو نوعی نوشیدنی بر پایهی قهوه اسپرسو است و تنها لایههای بکار رفته شده در کاپوچینو و لته متفاوت است.
لایههای کافه لاته (لته)
لاته از سه لایه تشکیل میشود. لایهی اول یک شات قهوه اسپرسو است. لایهی دوم یک و نیم شات شیر جوشیده و لایهی سوم و آخر نیم شات شیر کف کرده به صورت فوم است.
اگر دقت کرده باشید تفاوت لاته و کاپوچبنو در نیم لایه شیر گرم شده و فوم شیر است.
برای آموزش درست کردن قهوه اسپرسو برای لاته مقاله "طرز تهیه انواع قهوه اسپرسو، کاپوچینو و لته با دستگاه قهوه ساز" را مطالعه نمایید.
لاته نوعی کاپوچینو است که میزان شیر جوشیده بیشتر و فوم کمتری نسبت به کاپوچینو دارد.
برعکس کاپوچینو که یکی از قهوههایی است که در ایتالیا ابداع شده، لاته نخستین بار در سیاتل آمریکا و توسط آقای دیوید شومر در سال 1980 میلادی ابداع شد. هدف ابتدایی از ابداع لاته درست کردن نوشیدنی با تلخی و سنگینی کمتر بود. امروزه لاته بیشتر در آمریکا و اروپا استفاده میشود.
استانداردهای حجم لاته و کاپوچینو در کشورهای مختلف و در کافههای مختلف با یکدیگر متفاوت است اما در بیشتر نقاط و کافهها حجم لاته از کاپوچینو بیشتر است. یکی از دلایل این امر کاهش تلخی و سنگینی لاته نسبت به کاپوچینو است.
یکی از سبکهای لاته که این روزها در کافی شاپها بسیار مشاهده میشود لاته آرت است. لاته آرت همان لاته است که باریستاها با هنرنمایی فوم و شیر را به آن اضافه میکنند و طرحهای زیبا بر روی آن ایجاد میکنند.
امروزه در بسیاری از کافهها در سراسر دنیا لاته با انواع ترکیبات دیگر از جمله خامه، بستنی، وانیل و غیره نیز سرو میشود.
فلت وایت
فلت وایت نام کمتر آشنایی در میان مردم است و فقط این نام در منوی کافهها به چشم میخورد در صورتی که بیشتر دوستداران قهوه این نوشیدنی را بدون دانستن نام آن هر روز در خانهی خود میل میکنند.
فلت وایت چیست؟
اگر بخواهیم به طور ساده فلت وایت را معرفی کنیم باید بگویم که این نوشیدنی همان کاپوچینو و لته است که در آن دیگر خبری از فوم نیست و فقط لایهی خیلی نازکی از حباب شیر روی آن قرار دارد.
اکنون شما منظور ما را از اینکه همه آن را در خانه میل میکنند متوجه شدهای؟
یکی از گلایههایی که خیلی از دوستداران قهوه دارند خراب کردن کاپوچینو و نداشتن لایهی فوم در کاپوچینو است. این موضوع بارها از همکاران ما در اوسکافه پرسیده شده است که"
علت عدم ایجاد فوم قوی در کاپوچینو و لتههایی است که در منزل درست میشود.
در پاسخ به این سوال باید این موضوع را بدانید که شما کاپوچینو و لته را خراب نکردهاید بلکه شما فلت وایت درست کردهاید.
پس فلت وایت نوشیدنی با طعم قویتری از قهوه با شیر میکرو فوم است. فلت وایت شباهت زیادی به لاته (لته) دارد اما برای درست کردن آن شیر از ته پارچ (یعنی شیری که کف نکرده و غلیظ تر است) به شات اسپرسو اضافه میشود. البته در بعضی کافه ها بین فلت وایت و لاته تفاوتی قائل نمیشوند و هر دو را یکی میدانند.
لانگ بلک
در همین مقاله اشاره شد که قهوه امریکانو تشکیل شده از یک شات اسپرسو و دو شات آب جوش است. لانگ بلک برعکس امریکانو است و تشکیل شده از دو شات اسپرسو و یک شات آبجوش است و تنها تفاوت آن با امرکانو مقدار شات اسپرسو و آبجوش است
فلت وایت و لانگ بلک قهوههایی هستند که ریشه آنها کشورهای نیوزیلند و استرالیا است.
کافه ماکیاتو یا اسپرسو ماکیاتو
برخی از اسامی نوشیدنیهای موجود در منوی کافهها دقیقا به یک نوشیدنی با تفاوتهای جزئی و یا نسبتهای برعکس اشاره دارد. یکی از مثالهای این نوع نوشیدنی امریکانو و لانگ بلک است که یک نوع نوشیدنی با نسبتهای متفاوت است.
یکی دیگر از این سبک نوشیدنیها ماکیاتوها است که به دو نوع کافه ماکیاتو و لاته ماکیاتو تقسیم میشوند.
کافه ماکیاتو چیست؟
کافه ماکیاتو که به آن اسپرسو ماکیاتو نیز گفته میشود به نوشیدنی اشاره دارد که از اسپرسو تشکیل شده و با مقدار خیلی کمی شیر و فوم (در حد دو قاشق) تزئین شده است.
ماکیاتو به دلیل دارا بودن نسبت بیشتر اسپرسو نسبت به شیر و فوم نوشیدنی سنگینتری در مقایسه با لاته و کاپوچینو است.
لاته ماکیاتو
لاته ماکیاتو برعکس کافه ماکیاتو است و به نوشیدنی اشاره دارد که از لاته تشکیل شده و با مقدار خیلی کمی اسپرسو تزئین شده است.
لاته ماکیاتو چیست؟
برای تهیه لاته ماکیاتو ابتدا شیر جوشیده و فوم را در فنجان میریزند و پس از آن اسپرسو را به فوم اضافه میکنند. به دلیل سنگینتر بودن اسپرسو نسبت به فوم، اسپرسو به سمت پایین حرکت میکند و در سطح شیر قرار میگیرد که در نتیجه نوشیدنی سه رنگی از ترکیب رنگهای سفید (شیر)، قهوهای (اسپرسو) و در نهایت رنگ سفید (لایه فوم) بدست میآید.
ماکیاتو به دلیل دارا بودن نسبت کمتر اسپرسو نسبت به شیر و فوم نوشیدنی سبکتری در مقایسه با لاته و کاپوچینو است.
ریسترتو
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چرا دوستداران قهوه برای سفارش یک فنجان نوشیدنی در کافهها این همه وسواس به خرج میدهند؟!
تا به اینجای مقاله باید کمی متوجه این موضوع شده باشید که این همه وسواس به دلیل تنوع بالای انواع قهوه است.
ریسترتو و لانگو نیز مانند بسیاری از انواع قهوهای که در فوق اشاره شد یک نوع قهوه با نسبت متفاوت است. قهوه ریسترتو قهوه اسپرسویی است که با مقدار کمتری آب نسبت به اسپرسوی معمولی تهیه شده باشد.
ریسترتو به دلیل زمان کمتر فرایند عصارهگیری تلخی و کافئین کمتری نسبت به اسپرسوی معمولی دارد اما به دلیل استفاده کمتر از آب غلظت بسیار بیشتری نسبت به اسپرسو دارد.
فرایند عصاره گیری دارای دو مرحله است. در مرحله اول کرما (فوم غلیظ) قهوه از آن خارج میشود و در مرحله دوم، قهوه با غلظت کمتر به داخل فنجان ریخته میشود که کافئین بیشتری نسبت به مرحله اول دارد. در فرایند تهیه قهوه ریسترتو تنها مرحله اول انجام میگیرد و حاصل کار تنها خروج فوم غلیظ قهوه است.
لانگو
قهوه لانگو قهوه اسپرسویی است که با مقدار بیشتری آب نسبت به اسپرسوی معمولی تهیه شده باشد.
لانگو به دلیل زمان بیشتر فرایند عصارهگیری تلخی و کافئین بیشتری نسبت به اسپرسوی معمولی دارد اما به دلیل استفاده بیشتر از آب غلظت بسیار کمتری نسبت به اسپرسو دارد.
همانطور که در بالا نیز اشاره گردید فرایند عصاره گیری دارای دو مرحله است. در فرایند تهیه قهوه لانگو مرحله دوم بیشتر انجام میگیرد و حاصل کار قهوهای رقیق با کافئین بالا و تلخی زیاد است.
علاوه بر مواردی که در فوق اشاره گردید نامهای دیگری در منوی کافهها وجود دارد که اشاره به انواع دیگری از سرو قهوه دارد که در خانواده دسرها قرار میگیرند و ما در این مقاله از اشاره به آنها خودداری کردیم.